U sitnoj ribi je Omega 3

Da li znate da je sitna riba, ona plava koju djeca najčešće ne vole ni na koji način zapravo najbolji izvor Omega 3 masnih nezasićenih kiselina. Nama su te kiseline prijeko potrebne da bi bili zdravi, žilavi i otporni na razne bolesti.

Najbolji izvor Omega 3 nezasićenih masnih kiselina jest sitna riba. .Plava riba je ima najviše Omega 3 masnih kiselinama i trebali bi ju jesti minimalno 3 čak i 4 puta tjedno kako bi unijeli u organizam dozu neophodnu za zdrav razvoj naših kostiju i cjelokupnog krvožilnog sustava. Ja zaista imam sreću jer volim sitnu ribu osobito sardele, girice, papaline spremljene na bilo koji način. Najviše volim kad je sitna riba na gradelama, no volim ih i pržene u brašnu i na savor.


Dobro pripremljene srdele po bilo kojem receptu su izvrsno i cjelovito jelo, te pravi su izvor Omega 3 koji je nužan za zdravo tijelo. Jedino što je važno jest da su odstranjene ljuske i izvađena utroba. Najbolje su kad ih očistite u moru i tada su najfinije. Malo su slanije, ali originalnog okusa, a i ne prljate sudoper. Nije lako očistiti sve one ljuske jer lako začepe odvod sudopera. Važno ih je  ocijediti i posušiti kako spada. Nema šale s Omega 3 jer to je najjeftiniji oblik koji nam je lako dostupan, ujedno svjež i ukusan obrok.

Najlakše ih je napraviti na gril tavi koju posolite jer se tada ne zalijepe. Dovoljno je baciti krupnu sol i zagrijati tavu dok se ne počne lagano dimiti s nje. Obavezno smanjite jačinu vatre posložite sardele dovoljno na gusto jer one se moraju dodirivati. Valjda je to tako jer i one u moru plivaju jedna do druge i tada budu najbolje.

Za nekoliko trenutaka imate fini obrok prepun Omega 3 masnih nezasićenih kiselina i uz zelenu salatu i prepečen kruh imate pravo kraljevsko jelo…